5:20   The little alleys leading towards it, the neighborhood with the old little sweet houses, the ancient vine growing over the stone wall, the listed building, the well in the yard, Approximately aged 90 years, the tall limestone wall, the little round window, the old olive tree, the arches.  So many good foundations in one project, it almost seems too easy. only almost. Because like always, before and although any romantic prologue, there is a problem. In this specific project the problem is divided to two main issues: light and proportions.  The proportions are a challenging given fact- 20 meters long over 5 meters wide, and the natural light is a challenging component. not a lot of it is able to enter the building since the building is only exposed to direct sun light from its two opposite corners. Between the front and the rear windows separates 10 dark meters.   Our solution to the problem was simple yet bold. We will empty the core of the house, and by that, allow natural light to flow all over.   The bedrooms were placed in the front and the back ends of the house. The stairs located on one of the walls so create maximum space usage, and a tall, over 10 meters high open space spreads along the house. On its upper edge, a glass wall, opened to the sky and to the wide ocean view balcony. On the lower edge, the dining table. The entire home surrounds the open space. Light flows all around, reaching everywhere, awakens every point in space.  Like always, after the grand gesture there were still many questions hanging. What is the right method to link an old limestone wall with new building technologies? Is exposed concrete a legitimate material in a conservation project? How can we create depth in the plaster without being kitsch? Who builds black steel kitchens and is also willing to give rust guarantee?     Built Area: 320sq  Plot: 140sq  Architect in charge: Adi Cohen | Project Managment: Eran Eldor "Bar Handasa" | Photographs: Amit Geron | Exposed concrete: Eitan Muman "Baraka" | Kitchen: Boffi | Parquet: "Avney Tal" | Art Plaster: Michael Cohen | Glass: "Baror" | Interior Contrctor: Amit Talmon | Roof: Shali Sadot | Gardening: Robi Anona| Steel Work: Israel Uzar
       
     
   AS SOFT AS CONCRETE     Relationship is the key note of this project.    The relationship between open and closed, between heavy and light, between clean new materials to those who have been already scratched and used and mainly the relationship between exposed concrete and… All the rest. It is not an easy material. Concrete that is.  It requires the best professionals, it does not have any mistakes range and it is expensive. Overcoming all these barriers it grants a solid ground and frame which other materials can rarely compete with.    In our perception the only law valid about concrete is that there are no laws.    Many tend to associate the concrete with a clean sterile appeal which is most suitable for "museum's architecture". Not us. We feel that the damaged wood floor ridged with scratches through time, the table made of wood boards which were separated from old crates, the shiny copper lamps, all connect amazingly to the concrete. As well as the garden. Especially the garden.         Site area: 700 sqm | built area: 350 sqm    Architect in charge: Efrat Tudros | Project management: "Shahar & Roi" | Construction: Doron Toeg | Photographs: Amit Geron        
       
     
   PIXEL HOUSE    When the plot is long and narrow, and along the sides the neighbors are extremely close, creative solutions are acquired. Like in many of our projects, we wanted to maximize the natural lighting, and allow the outdoor inside. Only in this case we had to filter the frame shown to the street and neighbors. We were needed to control the amount of exposure.  So we developed a tool. An architectural tool that will help us do exactly that. We developed a new type of wall. A smart wall. A wall which is a filter, a wall that can fade away, a wall that can get orders from us.  This wall is built of 4 layers of colored steel net. We can close part of the holes in the net, we can open others. The density, opaqueness and amount of open cells in every area, in every pixel, is within our control.  But this filter, made of static steel is only the beginning of the story. It continues dynamically. The light pixels that fall into the house, on to the garden slabs, are in constant movement.   The sun crossing the sky throughout the day, moves them, like pieces from a huge natural Kaleidoscope.   Site area: 528 sqm | Built area: 315 sqm  Architect in charge: Yael Gantz | illustrations: 3D vision 
       
     
   BRISE SOLEIL HOUSE    The costumer requested a living room, bed rooms, a kitchen a garden and all the things costumer usually ask for. Only then arrived a surprising turn in the plot. The costumers also requested the project to be a "Bulldog". They did not mean the dog. They were talking about the essence, the character. With that word in mind, we started our design mission.  Three years later standing there was the Bulldog. Firm, solid but knows how to evoke a smile. When needed. The project's interface with the street is through a brise soleil (vertical shutters system) made of cedar wood. The brise soleil allows controlling the levels of exposure of the indoor to the street. From time to time, according to the needs of the residents, the brise soleil system can change from open to closed and vice versa.         The connection between indoor and outdoor has never been more flexible.    The electrical system, which was developed independently, can control the level of the privacy inside the house, the levels of natural light and the energy consumption.     Site area: 550 sqm | built area: 350 sqm  Architect in charge: Shirly Marko | Project management: Nati Marcovich | Brise Soleil system: Anderman Architects, Mark Witson, "Galil Technologies" | Photographs: Amit Geron   
       
     
TSIONI_HOUSE_042.jpg
       
     
Levi_Dusk_001.jpg
       
     
MEIROVIZ_059.jpg
       
     
PERLSHTAIN_044.jpg
       
     
ANDERMAN_067.jpg
       
     
  AFTERNOON, THE OCEAN, SUNSET   Many years ago, on the beaches of Jaffa, Acre and Caesarea, people here were spending their afternoons in "Sukkas". Thick branches were columns, some were beams. Between the beams were stretched palm leaves. The palms shaded, the breeze was blowing, and the ocean was in charge of everything else. Atmosphere and view. You must admit, one can't ask for much more than that.  A few hundreds of years have gone by ,throughout them a few revolutions have taken place, but the basicyearning of sitting by the ocean, cool breeze and a cold beer will forever remain. It doesn't get any better.  This scene was placed on our table by our customers.  "We bought a site that overlooks the ocean for this reason exactly. After noon, breeze, sunset" They said and added "That is our dream. Your task is to make it happen"  The day after we  were already at the site. We left it with a smile spread on our faces. At the near gas station we purchased beer and on the adjacent napkin we found ourselves scribbling shapes.  Our "sukkah" is a little different but at the same time very similar to those that once stood on the beach. It's perhaps built in modern technology – colored aluminum sheets cut by laser, But the foundations stay the same. Its airy, provides shade, lets the sea breeze flow threw it But most importantly it provides the best place to drink your beer, Overlooking the late afternoon sunset.  Site area: 800 sqm | built area: 380 sqm  Architect in charge: Einat Mor | Illustrations: Bonsai Studio
       
     
  UNDER SURFACE  we are used to think upwards. you walk into your home, place the keys on the table, grab a little bite from the fridge, a short convesation that grows long and then up. up to the bedrooms floor. should it have to be this way? not always. this project spreads mostly on the ground floor. instead of going up, we go down, ander surface. there, downstairs, the interesting situations  comes to life.   a wide spacious patio functions as the house main square and grants the floor plenty of natural light. the garden spreads along the patio creating pleasent open spaces for the residents to enjoy. the garden is also a joint feature that connects the near by house that belongs to other family members. the under surface sapce belongs to the youth members of the family. it is an autonomy. able to fullfill all their needs. their own private kingdom.    Architect in charge : Adi Cohen |  Illustrations : 3Dvision |  Project Manager : Tomer Ben Tovim
       
     
264